Buty wysokogórskie SCARPA RIBELLE HD
Jakie buty w góry?
Buty wysokogórskie Ribelle HD to jedna z nowszych i ciekawszych propozycji marki Scarpa w segmencie butów „all-mountain”. Ribelle HD to zaawansowana konstrukcja wywodząca się bezpośrednio z technicznego modelu Ribelle TECH, w której zastosowano patenty stosowane w butach biegowych.
W wersji HD, model został „odchudzony” specjalnie dla amatorów turystyki wysokogórskiej w stylu „light&fast”, ich lekka konstrukcja umożliwia jeszcze szybsze i sprawne przemieszczanie się w górach. Buty Scarpa Ribelle HD są dedykowane dla profesjonalistów i przewodników górskich – „No Dream To Far”
Cholewka wykonana jest z niezwykle wytrzymałej skóry zamszowej Perwanger o grubości 2,6mm, która zapewnia także wysoką wodoodporność, dodatkowo buty wyposażone zostały w membranę Hdry® . Wysoki otok z PU zabezpiecza buty, a tym samym stopy przed ostrymi krawędziami skał czy korzeniami. Dwustrefowe wiązanie Speed Lacing pozwala idealnie dopasować buty i umożliwia mocniejsze dociśnięcie okolic kostki przy jednoczesnym poluzowaniu dolnej strefy.
W modelu tym zastawiono liczne, nowoczesne technologie, między innymi:
- Technologia 37.5® pomaga utrzymać ciało w idealnej temperaturze 37,5 stopnia, utrzymując mikroklimat i wilgotność skóry
- System ACTIVimpact Technology™ – umożliwia on absorbowanie wstrząsów powstających podczas uderzenia o podłoże, co przekłada się na mniejsze zmęczenie nóg
- System Dynamic Tech Roll – innowacyjny system konstrukcji cholewki i podeszwy oraz innowacyjnych i lekkich materiałów, co pozwala na ergonomiczne zginanie stopy, przy zachowaniu odpowiedniej stabilności – jest to technologia zaczerpnięta z butów biegowych
- System konstrukcji Sock-Fit XT – but owija się wokół stopy jak skarpeta
Specyfikacja:
- cholewka: 2.6mm Suede Perwanger + Microtech (skóra zamszowa + wstawki z mikrfibry)
- membrana: HDry® direct lamination + 37.5®
- śródpodeszwa: TPU i PU o różnych gęstościach
- podeszwa: Vibram® Precision Tech Roll / Mont kompatybilna z rakami pół-automatycznymi
- waga: 690 g (1 pary 42)